Optisten pintojen puhdistuksesta

  • Post author:
  • Post category:Optics

Optisten pintojen puhdistuksesta

 

Teknofokuksen originaaliteksti on niin hyvä ettei minulla itse ole mitään lisäämistä siihen, löydät sen täältä : http://www.teknofokus.fi/Foto/puhdistus.htm?fbclid=IwAR2Kdx8pb3umEU3ojZA6CfhPUu4H3lbBBtoYHx-L6NfwN07w9fcSJ6DZzHM

Tällä sivulla pyritään opastamaan optiikan asianmukaiseen puhdistamiseen. Lähinnä on ajateltu harrastaja-astronomin tai valokuvauksen harrastajan tarpeita. Ensimmäinen versio 2003.

Yleistä
Optiikan puhtaus vaikuttaa merkittävästi kuvan laatuun. Tavanomainen likaisuus aiheuttaa lähinnä valon hajoamista ja siroamista, joista seuraa kuvan kontrastin heikkeneminen. Erityisen haitallisesti likaisuuden vaikutukset ilmenevät kohdistettaessa optinen katse kirkkaisiin valonlähteisiin. Kuvan terävyyteen likaisuudella on vain vähäinen vaikutus.  Suuremmat optiikan pinnalla olevat tahrat voivat aiheuttaa myös kuvassa havaittavia tummempia lämpäreitä. Näin etenkin lyhytpolttovälisen optiikan ja pienten aukkojen yhteydessä. Optiikan likaantumista on mahdotonta täysin välttää. Harrastajan on syytä omata asianmukainen taito optiikan puhdistukseen.

Aineet, tarvikkeet ja työskentelyolosuhteet
Asianmukainen paneutuminen, soveliaat tarvikkeet ja kelvollinen työympäristö ovat puhdistuksen onnistumisen perusedellytys. Kenttäoloissa ei missään nimessä kannata ryhtyä optiikan puhdistukseen. Korkeintaan irtoroskien ja -pölyn puhaltaminen sopivalla puhaltimella tulee kyseeseen. Suorita puhdistaminen vain puhtaassa paikassa. Pesuhuone tarjoaa monasti kotioloissa vähäpölyisen ympäristön. Pyyhi myös enimmät pölyt pöydältä ennen operaation alkua. Pese myös kätesi kunnolla. Hyvä valaistus helpottaa suuresti puhdistusta ja tuloksen arviointia. Kapeakeilainen halogeenivalaisin on erityisen sovelias tähän tarkoitukseen. Huolellisessa puhdistamissessiossa tarvitaan puhallin, puhdistusliinoja, suojakäsineitä, suurennuslasi ja puhdistusnesteitä. Haittaa ei ole myöskään tislatusta vedestä, atuloista, pumpulitikuista, pumpulista, puhtaasta pyyhkeestä.

PUHALLIN
Puhaltimella puhalletaan irtopöly ja roskat pois optiikan pinnalta ja puhdistettavan alueen lähiympäristöstä. Ponnekaasua käyttävät purnukat ovat melko turhia kapistuksia. Hyvässä puhaltimessa ei ole harjaa, joka likaantuessaan vain levittää linssien rapaa ja naarmuttaa pintaa. Puhaltimella ei pidä koskea puhdistettavaan pintaan. Turvallisessa puhaltimessa on pehmeä muovinen tai kuminen suulakeosa, joka lasiin epähuomiossa osuessaan ei naarmuta pintaa. Puhallinta on syytä säilyttää huolella, sillä se vain puhaltaa ympäristöstään sisään imemäänsä atmosfääriä optiikan pintaan. 

PUHDISTUSLIINOJA
Materiaaleista monet ovat käyttökelpoisia – mutta vain puhtaina ollessaan! Kertakäyttöliinoiksi soveltuvat hyvin paperiset nenäliinat ja valkoinen talouspaperi. Myös erilaiset laboratorioliinat ovat hyviä ja usein myös varsin nukkaamattomia. Ne ovat lisäksi usein märkänäkin ryhtinsä pitäviä. Uusiomassasta valmistettuja paperipyyhkeitä pitää välttää, sillä ne saattavat sisältää naarmuttavia hiukkasia. Samoin värjätyt ja kuviolliset tuotteet kannattaa jättää muiden kohteiden pyyhintään. Monet pehmeät kankaat ovat kelvollisia ja tehokkaita puhdistuksessa. Niistä irtoavat kuidut ovat kylläkin harmillisia. Mikrokuituliinat ovat tehokkaita linssien puhdistuksessa. Niiden tehokkuus kuitenkin johtaa helposti käyttäjänsä huonoihin työtapoihin, jotka voivat vahingoittaa optisia pintoja.

PUHDISTUSNESTEITÄ
on myös monenlaisia, samoin mielipiteitä niiden kelvollisuudesta. Nesteellä helpotetaan lian irtoamista pinnasta tai liuotettaan jähmennyt tahra poistamiskuntoon. Lasiset linssit ja niiden pinnoitteet kestävät kaikkia kotitaloudesta löytyviä nestemäisiä aineita. (Kuumaa fluorivetyhappoa ei nimittäin peruskansalainen elämänsä aikana yleensä kohtaa.) Tärkeintä on käytettävän nesteen ja pyyhkeiden puhtaus. Edelleen erinomaisen tärkeää on, että optiikan kehys, maalipinta ja muu ympäristö kestää kyseistä ainetta. Puhdistuksessa voi käyttää asetonia, eetteriä, etanolia, isopropanolia, metanolia, tärpättiä, puhdistettua bensiiniä ym. Hyvästä puhdistusnesteestä ei jää haihtuessaan mitään jäljelle. Tarkkailemalla lasilevylle laitetun pisaran haihtumista voi asiasta saada joltisenkin hyvän mielikuvan. Aivan täydellistä nestettä harrastaja tuskin kohtaa, joten hän valitkoon sen mukaan, mitä käsiinsä saa. Esim. puhdistettu bensiini ja apteekista ilman reseptiä saatava spriitavara ovat hyvin pitkälle kelvollisia. Silmälasien puhdistukseen tarkoitetut antistaattiliuokset jättävät jälkeensä kuivumistahroja, eikä niiden käyttöä voi suositella. Erityisen vältettäviä ovat nesteet, jotka sisältävät silikonia. Tislattu vesi täydentää puhdistusnesteiden valikoiman. Sitä käytettäessä vältytään vesijohtoveden aikaansaamilta kalkkitahroilta.

PÖLYHARJA
ei ole aivan välttämätön. Puhdas harja on varovasti käytettynä hyödyllinen, mutta sormeilun jälkeen se toimii vain rasvasutina. Fotokaupoissa myytävät harjat ovat monasti melko surkeita ilmestyksiä. Hyvässä harjassa on ohutkärkiset harjakset tai kuidut ja sellainen rakenne, että se kestää harjasten puhdistamisen esim. spriissä huuhtelemalla. Hyviä harjoja ja puuterihuiskuja löytää myös naisten kosmetiikkaosastoilta. Väliaikoina pölyharjan asunnoksi sopii suljettu muovipussi. Täysinpalvellut hammasharja soveltuu mainiosti suodatinkierteiden ja bajonettien puhdistukseen.

SUOJAKÄSINEET
kuuluvat asianmukaiseen puhdistusvälineistöön. Niiden käytöllä on ainakin kaksi hyvää perustetta. Ensinnäkin ne suojaavat käyttäjänsä näpysköitä liuottimien vahingolliselta vaikutukselta. Toiseksi ne estävät ihon rasvan ja hien siirtymisen puhdistettavaan pintaan. Käsineinä voi käyttää esim. vinyyli- tai lateksihansikkaita, joita saa mm. rautakaupoista ja laboratoriotarvikkeiden liikkeistä. Käsinemateriaalin pitää sopia käytettävään liuottimeen. Tilapäisessä puhdistuksessa voi hätäratkaisuna käyttää puhtaita muovipusseja sormien suojana, esim. ruokakaupan rapiseva hedelmäpussi on puhtaana kelvollinen korvike. Metallisia tai muovisia atuloita voi käyttää pienten paperi- tai pumpulituppojen pitämiseen puhdistettaessa hankalapääsyisiä paikkoja. Myös erilaiset puhtaat pumpulitikut ovat käyttökelpoisia.

Aloita tekemällä tilanneanalyysi
Älä ryhdy suinpäin hinkkaamaan. Tarkastele puhdistettavaa optiikkaa rauhassa hyvässä valaistuksessa. Selvitä tahrojen laatu, mikäli mahdollista. Jos isompien tahrojen aiheuttaja on selvillä, voit tehdä mahdollisesti puhdistuskokeita ja -harjoituksia sotkemalla tahra-ainetta jonkin lasisen astian kylkeen.  Puhaltele irtopölyjä pois. Voit yrittää kevyesti harjata irtonaiselta näyttävää roskaa Arvioi lian laatu ja valitse puhdistusmenetelmät sen mukaan. Käytä mahdollisimman mietoja aineita. Vesi tehoaa lähes kaikkiin juotavien aineiden tahroihin.

tarkastelu

Kapeakeilainen halogeenivalaisin paljastaa pölyn armotta. Objektiivi on ollut pitkään hyllyllä ilman suojusta.

Työtavat
Hankaamista pitää välttää kaikissa olosuhteissa. Ulkoilmassa linsseille leijuva pöly on suurelta osin mineraaliperäistä tavaraa, jonka hiukkaset ovat kovia. Pölyhiukkaset toimivat hiomajauheen tavoin pyöriessään lasin ja pyyhkeen välissä. Tuloksena on mikronaarmuja, jotka aiheuttavat valon siroamista.
Varovaisessa puhdistuksessa lika siirretään ja imeytetään kosteaan ja imukykyiseen materiaaliin mahdollisimman vähällä mekaanisella rasituksella.
Itsepintaista isompaa roisketahraa voi pehmittää ja imeyttää. Ota pieni kynnenkokoinen paperipyyhkeen pala ja aseta se tahran päälle. Pudota palasen päälle pipetillä tai sopivalla tikulla tippa vettä tai puhdistunestettä. Rauhallisen odotuksen jälkeen poista tai kumoa paperi. Jos hyvin käy, niin tahra on pääosin poistunut tai ainakin vähentynyt. Toista operaatio tarpeen mukaan.
pumpulitupolla

Kostealla pumpulipallerolla pyyhitään linssin pintaa keskeltä reunoja kohti. Helpoimman pyyhkeen saa pumpulipallerosta, jota pidetään puhtaiden pinsettien otteessa. Kevyesti kostutetulla  pumpulilla tehdään kevyitä pyyhällyksiä linssin keskeltä kohti reunoja. Yleensä linssin keskusta tulee muutamalla pyyhkäisyllä puhtaaksi. Reuna-alueet ovat ongelmallisempia, usein pyyhe ei ulotu aivan linssin nurkalle. Myös kehyksen ja linssin yhtymäkohtaan kertynyt lika hidastaa operaatiota. Pitelevää pinsettiä kiertämällä otetaan pumpulista eri puolet käyttöön. Kertaalleen kostutettua pumpulia ei enää uudestaan kastella, vaan se hylätään. Linssipinnan puhdistuksesta selviää muutamalla pumpulitupolla. Metallipinsettejä käytettäessä on varottava pinsettien ja lasipinnan kohtaamista. Puhdistettaessa tulee ehkäistä lian siirtyminen käytettäviin puhdistusnestettä sisältäviin astioihin. Siis pumpulituppoja ei pidä kostuttaa pulloon työntämällä. Oikea tapa on ottaa puhdistussessiossa tarvittava nestemäärä (alle puoli korkillista) johonkin pieneen astiaan, josta otetaan kulloinkin tarvittavat pisarat pumpuliin pipetillä tai puhtaalla metalli/lasi/muovitikulla.

Apteekin puikko

Apteekista saatava pumpulitikku on hyvin käyttökelpoinen.  Apteekin tikut on koneellisesti kierretty tiukoiksi tupoiksi, joilla voi tehdä loppuviimeistelyn. Tälläisella valmistikulla työn kontrollointi on helppoa. Näppärä harrastaja valmistaa hyvä korvikkeen kiertämällä sopivaa tikkua pumpulipussissa ja avittamalla sormin pussin ulkopuolelta pumpulipalleron muotoutumista.

paprei

Pyyhinpaperista taitetulla kostealla lastalla pyyhitään linssin pintaa Puhdistusnesteellä kostutetulla paperitaitoksella hivellään pinta puhtaaksi, jälleen keskeltä reunoille suuntautuvilla liikkeillä. Kehyksen viereisiä reunoja varten pyyhepaperiin tehdään taite, jolla päästään paremmin likaa keräävälle alueelle. Paperin pitää olla sopivaa kulloisellekin puhdistusnesteelle. Esim. runsaasti vettä sisältävät nesteet eivät oikein sovellu tavanomaisten talouspaperien kanssa niiden vähäisen märkälujuuden johdosta. Pyyhkimisen pitää olla kevyttä ja sormet pitää suojata. Puhdista myös suodattimen kierre, filmitila, bajonetit ja objektiivin ulkopinta. Kameran sisäosia puhdistettaessa on harkinta paikallaan. Pontevalla puhaltamisella saadaan pöly helposti tunkeutumaan alkuperäistä arempaan paikkaan. Helposti irtoavaa likaa voi poistaa myös imuroimalla. Imurin suukappaleeseen voi virittää jatkeeksi ohuen muoviletkun, jolla pääsee käsiksi ahtaisiin paikkoihin.

Mikrokuituliinan käytöstä
Kovin yleiset mikrokuituliinat ovat tehokkaita oikein käytettyinä. Kuitu- ja kudontarakenteen johdosta ne pystyvät tehokkaasti poistamaan lasin pinnalta likaisuutta. Asianmukaisilla liinoilla nukkaamistaipumus on vähäisempi kuin perinteisillä eloperäisillä pyyhkeillä. Mikrokuituliinan erinomaisten piirteiden hyödyntäminen onnistuu vain oikein käytettynä puhtaalla liinalla. Mikrokuituliinaa käytettäessä pintapaine on suurempi kuin varovaisessa pumpulilla hivelyssä. Tällöin naarmuuntumisen vaara kasvaa suuresti. Usein toistuvaan puhdistukseen ei liinan käyttöä välttämättä voi suositella. Mikrokuituliina kerää pyyhittäessä tehokkaasti pinnasta rasvan, lian ja pölyn. Seuraavalla pyyhkäisyllä osa liasta leviää takaisin pintaan, jota kovat pölyhiukkaset naarmuttavat. Hieman ankaralta vaikuttavia ohjeita liinan käyttäjälle: Liinaa säilytetään aina pölyltä suojaavassa pussissa. Liinaan ei kosketa paljain sormin. Erityisesti puhdistusnesteitä käytettäessä. Mikrokuitu on muovia, eikä se ime nestettä tavanomaisen tekstiilin tavoin. Opettele puhdistusnesteen säästeliäs ja oikea annostus. Pyyhi kevyellä kädellä. Systemaattinen henkilö ajattelee liinan shakkilaudaksi ja käyttää siitä ruudun kerrallaan. Lopulta h8:n jälkeen pestään liina. Mikrokuituliina on hyvin pestävissä. Ei kuitenkaan hiekkalaatikolta tulevan tenavan pyykin kanssa. Liinat voi pestä vaikka teräskattilassa.

Vältettäviä asioita
Älä kaada puhdistunestettä optiikan päälle. Neste valuu herkästi linssin reunalle ja tunkeutuu kehykseen liuottaen kohtaamiaan tiivistysmassoja ja linssien reunamaalauksia. Optiikan sisälle joutunut irtotöhnää liuottanut neste jähmettyy lopuksi jumiuttaen himmentimen ja tarkennusmoottorin rakenteet. Asetoni ei sovi muovilinsseille. Se liuottaa hanakasti myös kehyksien muovia ja maalipintaa. Tämä tehokas aine soveltuu vähän vanhemman optiikan puhdistukseen, missä linssit ovat lasia ja kehykset patarautaa tai eloksoitua alumiinia. Järjestelmäkameran tähyslasi on äärimmäisen herkästi naarmuuntuva muovia. Älä käytä sen puhdistamiseen puhaltamista rankempia menetelmiä. Digijärkkärin kennon puhdistaminen on erittäin riskialtis toimenpide. Noudata käyttöoppaan neuvoja. Rohkeille ja uhkarohkeille kennonpyyhkijöille löytyy internetistä runsaasti aineistoa ja jälkiviisautta.

Hyviä periaatteita
Käytä varusteille asianmukaista laukkua. Pidä se puhtaana. Imuroi ja siivoa säännöllisesti. Säilytä objektiivit ja rungot suojapussissa. Voit käyttää hyvin muovipussia pölysuojana. Käytä aina suojatulppia kameran ja objektiivien suojana. Älä vaihda järjestelmäkameran objektiiviä pölyisissä olosuhteissa. Suorita optiikan vaihto nopeasti kamera maahan suunnattuna. Älä kiinnitä runkoon pölylle tai hiekalle altistunutta optiikkaa ennen huolellista puhdistusta. Tarkasta ja puhdista säännöllisesti objektiivin ja kameran rungon bajonetti suurennuslasia käyttäen. Jonnekin se bajonetista kuluva metalli kulkeutuu. Ole digijärkkärin kanssa kaksinverroin huolellisempi.

Virheellisiä uskomuksia
Kirjallisuudessa on ikiaikaisesti kehotettu puhdistamaan pinnoitetuista linsseistä sormenjäljet mitä pikimmin. Tämä on virheellinen uskomus, joka on matkaansaattanut melkoista tuhoa linssipinnoille. Nykyaikaiset pinnoitteet kestävät erinomaisen hyvin kaikkia luonnollisessa elämässä kohdattavia kemiallisia aineita. Sormien rasva ei reagoi linssien pinnoitteiden kanssa. Uskomuksella on toki myös oma taustansa. Optiikan pinnoituksen alkuvuosina pinnoitteet saattoivat olla vaatimattoman pinnoitustekniikan johdosta tietyssä määrin huokoisia, jolloin sormenjälki pystyi aiheuttamaan pintaan vähäistä pysyvää vauriota. Tällainen varovaisuus on tarpeen kuitenkin vain käsiteltäessä yli 50 vuoden takaista optiikkaa.

Varovaisuutta
Puhdistuksessa käytettävät liuottimet ovat lähes kaikki tulenarkoja ja herkästi haihtuvia. Puhdistusta ei siis pidä suorittaa kynttilän valossa. Käytettävien aineiden höyryjen hengittäminen ei myöskään (miellyttävyydestään huolimatta) kuulu asiaan. Myöskään ihokosketus ei karaise puhdistajan nahkaa. Liuottimet voivat saada myös pahaa jälkeä maalatuille, lakatuille tai muuten aroille pinnoille ja tekstiileille. Ota käyttöön vain pieniä neste-eriä kerrallaan!

LISÄYS 07-03-2023:
Jos tarvitset kätevän pienen kenttäkelpoisen puhdistus-setin niin katso: Vortex -Lens cleaning field kit